Skip to main content

Trademark Clearinghouse (TMCH)

Bescherm uw merken in het kader van de nieuwe toplevel-domeinen

Honderden nieuwe toplevel-domeinen (nTLD’s) zijn sinds 2013 geïntroduceerd en bieden bedrijven verschillende nieuwe manieren om hun domeinportfolio aan te vullen. De keerzijde van de medaille zijn de vele nieuwe kansen die cybersquatters hierdoor worden geboden. Deze oplichters leggen ten onrechte nieuwe toplevel-domeinen met bekende merknamen vast en misbruiken ze voor hun dubieuze zaken.

TMCH

Om bedrijven te beschermen tegen de verhoogde risico’s heeft ICANN Trademark Clearinghouse opgericht. Het platform werd beschikbaar gesteld door IBM en Deloitte, en biedt sindsdien waardevolle merkbeschermingsdiensten.

Offerte aanvragen voor de TMCH-service

Functies van Trademark Clearinghouse (TMCH)

Bedrijven kunnen hun merknamen registreren bij Trademark Clearinghouse en toegang krijgen tot Sunrise-registratie bij nieuwe gTLD-registraties en tot de Trademark Claims Service.

Sunrise-registratie

Elk nieuw toplevel-domein heeft een verplichte Sunrise-fase van 30 dagen. Gedurende deze tijd kunnen TMCH-geregistreerde bedrijven een overeenkomend merkdomein met de nieuwe extensie beveiligen. Na afloop van de Sunrise-fase kan IEDEREEN – fraudeurs dus ook – het merkdomein registreren in een nTLD.

Trademark Claims Service

De meldingsservice van ICANN na de Sunrise-fase zorgt ervoor dat zodra een domein met een bij TMCH bekende merknaam wordt geregistreerd, de registrant geïnformeerd. Als degene zich alsnog registreert, wordt de eigenaar van het merk op de hoogte gesteld en kan deze, indien nodig, hierop reageren.

Richtlijnen van Trademark Clearinghouse

Door de invoer van merknamen in TMCH worden de reguliere merkdomeinen zoals bijv. merk.sport of merk.food gemonitord en beschermd.

Samengestelde domeinen met extra generieke of geografische termen zoals merk-stad.nrw of merk-kopen.app zijn niet beschermd. Voor woordmerken met bepaalde tekens, zoals “&” kunt u bepaalde domeincombinaties opgeven die beschermd moeten worden.

De volgende domeinnamen kunnen bijvoorbeeld worden beschermd voor het merk A & B: ab, a-b, aenb, aen-b, a-en-b, a-and-b, enz.

Uitzonderingen:

  • Merken met een punt die overeenkomen met een domein kunnen in principe niet worden geregistreerd. Dus: .icann of icann.org is niet mogelijk.
  • Merken met een koppelteken worden daar ook mee ingevoerd bij mogelijke domeinstrings. De variant zonder koppelteken is niet mogelijk.

Competente hulp bij de TMCH-registratie

Informatie en advies

U wilt graag weten welke merken geschikt zijn voor invoer in TMCH en hoeveel verschillende merkdomeinen u kunt beschermen? Hoe u aan een Proof of Use (bewijs van gebruik) komt? De ervaren merkexperts van EBRAND adviseren u graag.

Registratie en verzending naar TMCH

U hoeft zich nergens druk over te maken. Laat het invoeren van alle benodigde gegevens en de verzending ervan naar Trademark Clearinghouse maar aan ons over.

Pro-actieve informatiedienst

Dankzij EBRAND mist u de lancering van een relevant toplevel-domein nooit meer. We zullen u tijdig informeren over Sunrise-fasen en over mogelijke registratievereisten.

Eenvoudige facturering

Wanneer u TMCH via EBRAND gebruik, dan hoeft u de registratievergoeding niet per creditcard aan ICANN over te maken maar ontvangt u van ons een adequate factuur.