Trademark Registry Exchange (TREx)

Domeinregistraties van derden voorkomen en merken effectief beschermen

Om merkbescherming voor bedrijven nog eenvoudiger en veiliger te maken, heeft Trademark Clearinghouse een nieuwe service ontwikkeld. De Trademark Registry Exchange (TREx) is bedoeld voor merkeigenaren die hun merknamen al bij TMCH hebben geregistreerd en die effectieve bescherming zoeken tegen registraties van derden na de Sunrise-fase. De TREx blokkeert ongeoorloofde registraties van geregistreerde merkdomeinen bij bepaalde nTLD’s. De service gaat dus verder dan een notificatiedienst (Trademark Claims Service) tijdens de algemene beschikbaarheidsfase.

Deze benadering om uw merk online te beschermen is vele malen goedkoper dan het preventief registreren van ieder afzonderlijk domein!

Offerte aanvragen voor de TREX-service
TREx

Welke domeinen worden er beschermd?

De TREx-service is van toepassing op alle merknamen die geregistreerd staan bij TMCH en die exact dezelfde bewoording hebben. Als u het merk “kleur” bij TMCH hebt geregistreerd, dan kunt u met TREx “kleur”-domeinen beschermen tegen bepaalde nieuwe toplevel-domeinen. De TREx wordt aangeboden als totaalpakket en omvat momenteel alle Fase 1-TLD’s. Uitbreiding met extra TLD’s staat gepland.

In de TREx opgenomen toplevel-domeinen
(vanaf juni 2018)

Veelgestelde vragen over de TREx-service

Gedurende welke periode worden de merkdomeinen beschermd door de TREx?

De looptijd van de TREx is één jaar en kan op elk moment met nog een jaar worden verlengd. Als de merkregistratie bij TMCH eindigt vóór het einde van de periode van een jaar, dan wordt de TREx-service ook automatisch beëindigd.

Wat gebeurt er als een andere merkeigenaar ook domeinnaamrechten heeft?

Dan is er sprake van een zogenaamde “override”. Als het andere bedrijf een vergelijkbaar merk bezit en dat bij TMCH heeft geregistreerd, dan heeft ook hij het recht het domein met die merknaam te registreren. In dit geval worden u en de verantwoordelijke TMCH-agent op de hoogte gesteld.

In welk opzicht verschilt de TREx van de DPML?

De TREx is vergelijkbaar met de DPML. Beide diensten blokkeren ongeoorloofde domeinregistraties door derden. De DPML is in het leven geroepen door Donuts en is beschikbaar voor 238 TLD’s. De TREx wordt rechtstreeks door TMCH aangeboden en omvat momenteel de hierboven vermelde TLD’s – dus anderen dan die door de DPML worden beschermd. Er staat een lopend uitbreidingsproces gepland.

Hoe kan ik achterhalen of de TLD's met mijn merk daadwerkelijk kunnen worden beschermd?

Voordat de TREx wordt geactiveerd voor een specifiek domeinlabel controleert de TREx de status en legt deze uit als “in aanmerking komend” (bescherming mogelijk) of als “niet beschikbaar” (bescherming niet mogelijk).
In het geval van “niet beschikbaar” zijn er twee redenen waarom de TREx hier niet werkt:

  • De domeinnaam is al eerder geregistreerd.
  • De merknaam was uitgesloten van deze TLD en is daarom niet beschikbaar voor de TREx.

Waarom zijn sommige domeinen niet beschermd?

Na het activeren van de TREx voor een bepaalde merkregistratie zal de gebruiker worden geïnformeerd of de bijbehorende TLD’s al dan niet systematisch worden beschermd. In het geval van “niet beschermd” kan het respectievelijke domein niet worden beschermd door de TREx. Dit kan verschillende redenen hebben:

  • “Geregistreerd”: Het domein was al geregistreerd vóór de inwerkingtreding van de TREx
  • “Vrijgesteld”: Dit domein is over het algemeen vrijgesteld van de TREx omdat het register andere mechanismen voor merkbescherming heeft ingesteld (bijvoorbeeld premium classificatie of verificatie van rechten)
  • “Override”: Dit domein is al geregistreerd door een ander bedrijf met dezelfde merknaam
  • “Andere”: Andere redenen die de TREx-service beïnvloeden

Hoe kan de TREx-service worden gebruikt?

De TREx-service kan alleen worden gebruikt via een erkende Trademark Clearinghouse-vertegenwoordiger zoals EBRAND. Als u geïnteresseerd bent in een consult, neem dan contact met ons op!